Jeg har fått låne min svigermors håndskrevne kokebøker med oppskrifter fra hennes mor og bestemor. Så stas! Jeg elsker å sitte og bla i de bøkene- og ikke minst prøve ut oppskriftene. I en av bøkene er det oppskrift på “god mørdeig”- og denne er utrolig bra. Deigen blir veldig enkel og fin å jobbe med – og nærmest smelter inn i formen. Herlig! Terten er fylt med creme fraiche krem. Dersom du ikka har du prøvdå piske krem av creme fraiche, anbefaler jeg deg å prøve. Du får en utrolig bra syrlighet i kremen.
-Linda-
Du trenger: (en stor terteform, ca 28 cm)
Mørdeig:
210 g mel
140 g smør
70 g melis
1 egg
2 beger creme fraiche
ca 6 ss melis (smak til)
400 g blåbær
Slik gjør du:
Bland mel og melis. Smuldre smøret i melblandingen, gjerne ved å bruke en kjøkkenmaskin. Bland deretter raskt inn egget til du får en glatt og smidig deig. Du skal ikke elte for mye. Pakk deigen i plastfolie og sett i kjøleskapet et par timer.
Kjevl den avkjølte deigen ut. Bruk litt ekstra mel slik at den ikke setter seg fast. Legg deigen i terteformen- la det være igjen litt deig over kanten. Sett så i kjøleskapet igjen i cirka 30 minutter. Prikk deigen med en gaffel, legg et bakepapir over deigen og fyll på med tørkede erter. Stek ved 200 grader i cirka 10 minutter. Ta terten ut av ovnen, fjern bakepapir og erter- og sett den tilbake i ovnen. Stek videre i 5–10 minutter til mørdeigen er gyllen. Ta ut av ovnen og avkjøl.
Pisk creme fraiche til krem sammen med melis. (Smak til med melis avhengig hvor søt du liker kremen) Legg kremen i det avkjølte terteskallet. Bruk gjerne en sprøytepose. Topp med masse blåbær.
Ida Dragland says
Denne skal jeg lage ! Mener dere at jeg skal ta erter på mørdeigen når den stekes ?
Ida
Lene Engelstad says
Hei! Ja helt riktig, legg på bakepapir først og så ukokte erter slik at paideigen ikke “puffes opp”. Lykke til:)