Denne gryta skal absolutt lages igjen. Den er enkel å lage og er rik på smak. Passet perfekt nå som det er kaldere i lufta. Den retten er nok til to personer, om du for eksempel servere deilig, hjemmelaget potetmos til.
Du trenger ( 2 porsjoner):
smør til steking
4 sjalottløk, skjært i båter
4 fedd hvitløk, finhakket
ca 150 g gulrøtter, i biter
ca 170 g pastinakk, i biter
1 ss tomatpure
2 dl rødvin
5 dl vann
1 stk grønnsaksbuljongterning
1 laubærblad
250 g sopp ( aromasopp eller sjampinjong) , i skiver eller biter
fersk timian
salt, pepper
litt sitronsaft
Til servering: Potetmos, flatbrød, tyttebær
Slik gjør du:
Del hver sjalottløk i fire, finhakk hvitløk og skjær gulrøtter og pastinakk i biter. Det er lurt at grønnsakene har ca lik størrelse. Smelt godt med smør i en tykkbunnet kjele / jerngryte. Stek sjalottløk noen minutter til den er myk og blank. Tilsett gulrøtter, pastinakk og tomatpure og stek et par minutter til. Ha oppi halvparten av hvitløken og rødvin og la grønnsakene putre i ca 5 minutter, til væsken har blitt noe redusert ( ca halvparten av det du startet med.) Tilsett så buljong, vann og laubærblad og la koke i ca 25 minutter, uten lokk. Koketiden vil kunne variere i forhold til hvor ” hardt” gryta koker. Mens gryta koker; skjær sopp i biter eller skiver. Smørstek soppen med resten av hvitløken til den har blitt gylden og fin. Etter ca 25 min vil du se at sausen nå har tyknet og blitt rund og god i smaken. Smak til med pepper, salt om ønskelig og sitron. Tilsett litt fersk timian og fjern laubærbladet. Tilsett soppen og server med potetmos, flatbrød og tyttebærsyltetøy.
Leave a Reply