Det er noe med synet og lukten av hjemmebakt brød, og jeg må si at jeg synes dette brødet ser ekstra fristende ut. Jeg kan iallefall love deg at det smaker helt magisk. Du trenger selvfølgelig ikke fylle det med det samme som jeg har gjort. Her er det bare å velge ost og urter du selv er mest glad i. Er du ikke så gald i soltørket tomat, kan du bare droppe det, eller hva med å erstatte det med oliven?
-Linda-
Du trenger:
1 pakke tørrgjær
1⁄2 dl lunket vann
1⁄2 ts sukker
1 ss hvetemel
500 g hvetemel + litt til utbaking
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kardemomme
35 g smeltet smør
3,75 dl melk
Fyll:
75 g smør
2 fedd hvitløk, finhakket
10-15 soltørkede tomater i olje
100 g cheddar
1 neve frisk oregano
Slik gjør du:
Rør ut gjær, vann, sukker og 1 ss hvetemel. Ha over plastfolie og la gjæren stå til heving til du ser gjæren reagerer (Det vil si at den blir boblende og “tykk”) Bland 500 gram hvetemel med salt og kardemomme. Smelt smør i en kjele, tilsett melk og varm melkeblandingen til cirka 37 grader. Bland deretter melk og smørblandingen inn i hvetemelet. Ha i den hevede gjæren og elt alt godt sammen i minst 10 minutter. Du skal nå ha en glatt og elastisk deig. Sett til heving til dobbelt størrelse.
Sett ovnen på 250 grader. Sett en gryte med lokk inn i stekeovnen. (Sjekk at du har en gryte som tåler å stå i stekeovnen) Når deigen er ferdig hevet, tar du gryta ut av ovnen, velver deigen ned i gryta og setter den tilbake i ovnen, med lokket på. Stek brødet i 25 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen i ovnen til 200 grader og stek videre i cirka 10 minutter. Mens brødet steker kan du gjøre klart fyllet: Smelt smør i en kjele og tilsett finhakket hvitløk. Skjær de soltørkede tomatene i tynne strimler og tilsett disse i smøret. Riv cheddar, hakk oregano og sett til side.
Ta så brødet ut av ovnen og avkjøl til det er lunkent. Lag ruter i brødet med en skarp brødkniv, men pass på så du ikke deler det helt gjennom. Fyll smørblandingen ned mellom rutene og ha deretter i osten og oregano. Pass på at smør, soltørkede tomater og ost blir godt fordelt inn i brødet.
Stek deretter brødet ved 220 °C i 5–10 minutter, til osten har smeltet og er litt gyllen.
Gyri Nævdal says
ble populær tante med dette brødet 🙂 SUPERGODT!
Lene Engelstad says
Gøy å høre!!
Kristin says
Vil det funke like bra med en god gammeldags leirgryte?
Lene Engelstad says
Ja det vil det nok 🙂