Er ikke dette en veldig morsom måte å servere brytebrød på? Det er et juletre brytebrød! Et grovt brytebrød med basilikum og parmesan, servert med deilig pesto – perfekt nå i førjulstida og i jula selvfølgelig. Dette kan spises sammen med suppe, gryte, eller til julelunsjen eller som kveldskos.
Det skal basilkum både inni brytebrødet og i pestoen. Kjøp en stor potte, så har du nok til begge deler.
Du trenger ( til 2 brytebrød/ juletre):
500 g hvetemel
300 g sammalt hvete
70 g havregryn
50 g linfrø
1 pakke tørrgjær
en god klype salt
3 dl vann
3 dl h-melk
3 ss olivenolje
ca 70 g parmesan, finrevet
to never fersk basilikum, finhakket
egg til pensling
Pesto:
1 botte basilikum
2 fedd hvitløk
40 g pinjekjerner
30 g parmesan
2 ts sitronsaft
salt, pepper
0.6 dl – 1 dl olivenolje
Slik gjør du:
Lag deigen ved å blande mel sammen med havregryn, linfrø, gjær og salt. Varm melk og vann til ca 30 grader. Elt væsken inn i det tørre, sammen med olje. Elt i ca 10 minutter. La deigen heve til dobbelt størrelse. Riv parmesan og finhakk basilikum. Del deigen i to, bak inn parmesan og basilikum i begge leivene. ( Grunnen til at jeg delte den i to var at jeg syntes det var enklere å bake inn parmesan og basilikum inn i en mindre deig.) Del opp i små rundstykker, 50 stk. Fordel de på to bakepairkledde stekebrett, og legg de slik du ser på bildet. Ha litt avstand mellom rundstykkene. Etterhev i ca 30 minutter. Forvarm ovnen til 225 grader. Pensle brødet med egg og stek i ca 10 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn.
Lag pesto ved riste pinjekjerner i en tørr panne. Pass på, de brenner seg fort. I en food processor/ med en stavmikser blander du sammen basilikum, hvitløk, pinjekjerner og parmesan. Tilsett olje litt og litt og miks godt sammen. Smak deretter til med salt, pepper og sitron.
Server brytebrødet med pesto.
Leave a Reply