Mange topper marengs, eller pavola, med krem og bær. Men hvorfor ikke fylle de med salt karamell og sjokolade?! Det er moro å prøve noe nytt og de passer perfekt nå som det ikke er så smakfulle bær å få tak i. Denne oppskriften gir 10 små marengskaker. Sausen du får til overs kan du bruke til å toppe kakene med og ellers oppbevares den i kjøleskapet. Varm den forsiktig opp før bruk for å få den flytende igjen etter oppbevaring. Den må ikke være varm når du heller den over kakene ved severing.
Du trenger ( til 10 stk):
Marengs:
4 eggehviter
240 g sukker
2 ts maisenna
1 ts hvitvinsedikk
Karamellsaus:
1/2 dl vann
180 g sukker
1,5 dl kremfløte
3 ss smør
havsalt
80 g mørk sjokolade
Slik gjør du:
Mål opp alt du trenger til karamellsausen. Putt så sukker og vann i en tykkbunnet kjele. På middels varme rører du slik at sukkeret blir oppløst. Skru opp varmen, og kok så opp UTEN å røre. Pass på så ikke sukkeret brenner seg. Den er klar når blandingen har blitt lysebrun.
Mens du venter på dette varmer du opp fløte i en kjele ved siden av. Rør inn smør i fløten.Når sukker og vannblandingen har blitt lysebrunt ta kjelen av plata og tilsett oppvarmet fløte litt og litt mens du rører godt. Sett kjelen tilbake på plata og la karamellen småputre i ca 1 minutt mens du rører før du tar den av plata igjen. Sil om nødvendig. La den avkjøles. Smak til med havsalt.
Smelt sjokolade over vannbad. La den avkjøles i romtemperatur.
Forvarm ovnen til 120 grader, varmluft. Ha eggehvitene i en ren bolle. ( Pass på at du ikke får med noe eggeplomme.) Pisk de til du har fått et mykt skum. Tilsett sukker litt og litt og pisk til du har en glatt, blank og fin marengs. Tilsett maisenna og eddik og pisk i ca 30 sekunder til.
Kle stekebrett med bakepapir. Form 10 marengskaker på stekebretet. Du trenger Ikke bry deg så mye om formen nå.Legg litt avkjølt karamellsaus og smeltet, avkjølt sjokolade på toppen og bruk en kniv og bland forsiktig inn i marengsen. Form kakene samtiidig. Stek nederst i ovnen, i ca 40 minutter. ( Dette vil varierer fra ovn til ovn.) Slå av ovnen og la de stå inne i stekeovnen med døren litt åpen i ca 30 minutter før du tar kakene ut.
Server marengskakene med avkjølt karamellsaus.
Marianne says
Hei, kan marengsen lages på forhånd?
Lene Engelstad says
Hei, Ja det kan den. Karamellsausen du har til overs kan du sette i kjøleskapet og forsiktig varme opp igjen når du skal bruke den.( Den vil bli tykk når du avkjøler den.)Lykke til!