Middagspai er kjempe godt og kan jo varieres i det uendelige. Nå var det en stund siden sist vi hadde spist det også, og det var skikkelig godt. Tror det må lages igjen snart. Paibunn kan med fordel lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet. På denne måten kan du absolutt nyte pai selv om du ikke har ork til å bruke såå lang tid på middagen. Husk bare å ta den ut fra kjøleskapet litt tid før du skal kjevle den ut.
Du trenger : (1 stor pai, form ca 28 cm)
Grov paideig:
100 g hvetemel
140 g sammalt hvete, grov
150 g kaldt smør
1 egg
2 ss kaldt vann
smør til å smøre paiform
ca 600 g potet, i skiver
8 tomater, i skiver
120 g chevre
1 boks creme fraishe, lett
en håndfull basilikum, finhakket
1 rødløk, i skiver
30 g smør
2 ss sukker
1 ss balsamico
havsalt, pepper
Slik gjør du:
Lag paideig ved først å blande sammen de ulike meltypene. Smuldre i smøret, gjerne ved å bruke en kjøkkenmaskin. Bland deretter inn egg og vann. Bland alt raskt sammen. Du skal ikke elte for mye.
Sett i kjøleskapet en times tid, eller gjerne over natten. Skjær poteter, tomater og rødløk i tynne skiver. Stek potetskiver i en grillstekepanne ( om du har det ) med litt salt og pepper. La potetskivene få en gylden og fin overflate. Stek så tomatskivene i en panne, slik at du får bort litt av væsken. Sett til side. Lag så karamellisert løk; varm sukker, smør og balsamicoeddik i en stekepanne og stek rødløken til den er karamellisert ( og væsken er kokt inn.) Bland chevre, creme fraishe og fersk basilikum i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Smør en terteform med smør. Kjevle ut paideigen og legg den over i formen. Sett den i kjøleskapet i en halv time. Prikk deigen med en gaffel og legg deretter et bakepapir over deigen, fyll på med tørkede erter og forstek paideigen ved 220 grader i ca 10 minutter. Ta paideigen ut av ovnen, fjern bakepapir og erter. Legg så lagvis cremefraishe-blandingen, poteter og tomater til alt er brukt opp. Stek på 220 grader i ca 25 minutter eller til paien er gyllen. Topp paien med karamellisert løk og litt ekstra basilikum og server med en deilig, frisk salat til.
Jeanette says
Hei 🙂 skal potetene kokes før de stekes?
Lene Engelstad says
Hei! Nei det trengs ikke, iom at du først skal steke de og så varmebehandles de videre i ovnen. De skal ha litt tyggemotstand når paien er ferdig. Lykke til!:)