Jeg, Linda, er så heldig å få låne min svigermors håndskrevne kokebøker – oppskriften på deigen er fra min svigermors mor- og deigen blir bare helt utrolig smidig og fin. Vi tenkte vi ville gjøre noe ekstra med dette brødet- så hvorfor ikke brød fylt med pesto. Dette pestobrødet er altså helt fantastisk!!!Mykt, saftig og med deilig pesto- og hvis du har lyst.. topp det med masse cheddar. Ok, dette er ikke slankemat akkurat.. men vi liker veldig godt “alt med måte”. Så dersom du først skal kose deg, hvofor ikke gjøre det skikkelig!!! Dette brødet er perfekt tilbehør til en digg salat og serveres helst ganske så nybakt. Vi bruker forresten persille pesto i denne oppskriften, men hvis du heller vil bruke tradisjonell pesto med basilikum, gjør du selvfølgelig det. Godt blir det uansett!!
Du trenger: (2 pestobrød)
1 pakke tørrgjær
0,5 dl lunket vann
1/2 ts sukker
1 ss hvetemel
500 g hvetemel + litt til utbaking
1/2 ts salt
1/2 ts kardemomme
35 g smeltet smør
3,75 dl melk
Pesto:
1 stor bunt persille, ca 30 g
30 g pinjekjerner
30 g parmesan
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 ss sitron
salt og pepper
cheddar, revet
Slik gjør du:
Lag deigen på følgende måte: I en bolle rører du ut gjær, vann, sukker og 1 ss hvetemel. Ha over plastfolie og la gjæren stå til heving. I en bakebolle blander du 500 g hvetemel med salt og kardemomme. Smelt smør i en kjele, tilsett melk og varm melkeblandingen til ca 37 grader. Elt deretter melk og smør blandingen inn i hvetemelet. Ha deretter i den hevede gjæren og elt alt godt sammen i minst 10 minutter. Du skal nå ha en glatt og elastisk deig. Sett til heving, minst 30 minutter
Lag pestoen slik: Skyll og tørk persillebladene. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne. Kjør deretter persillen, pinjekjerner, parmesan og hvitløk i en food processor eller med stavmikser. Spe på med olje. Smak til med sitron, salt og pepper
Når deigen er ferdig hevet gjør du følgende: Del deigen i 6 like store emner. Kjevle ut hvert av emnene til et rektangel, ca 15 x 22 cm. På hvert emne smører du på et lag med pesto- men ikke smør helt ut i kantene. Så ruller du et og et emne ved å begynne med langsiden, og rull til en tykk pølse. Press litt sammen og legg skjøtsiden ned. Nå skal du ha 6 tykke pølser. Legg tre av pølsene ganske tett ved siden av hverandre. Begynn med pølsen til venstre og legg den over pølsen i midten. Pølsen til høyre legger du deretter over den som nå ligger i midten- og slik fortsetter du til du har en fin flette. Endene presser du sammen og passer på at skjøten i hver ende kommer ned. Gjenta med de tre siste pølsene.
Legg over et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 30 minutter. Pensle med egg. Stekes ved 200 grader i 20 minutter eller til pestobrødet er gyllent og gjennomstekt. Ca 5 minutter før brødet er ferdig, strør du over revet cheddar dersom ønskelig.
Leave a Reply