Påsken er over og det er på tide å få brukt opp litt rester fra kjøleskapet. Jeg har laget en grateng i dag-og har tenkt å servere den sammen med litt strimlet landkylling. Dersom du har lyst å spise den som en ren vegetarisk rett, kan du spise den ved siden av en deilig grønn salat.
Du trenger: (Til en form på ca 15 x 25 )
olje og smør til steking
1 gul løk
6 poteter (halvparten brukes til toppingen)
3 fedd hvitløk
1 brokkoli
150 g frosne grønne erter
1 boks kikerter
1 raus neve bladpersille
1 raus neve gressløk
skall av 1 sitron
Hvit saus:
25 g smør
25 g mel
2,5 dl melk
20 g parmesan
muskattnøtt
cayennepepper
salt og pepper
Slik gjør du:
Sett ovnen på 220 grader. Grovhakk løk, finhakk hvitløken, del brokkoli i buketter og skjær halvparten av potetene i terninger og halvparten i skiver. Ha litt olje i en stekepanne og stek løken til den er myk og blank. Ha potetterningene og hvitløken og stek til potetene begynner å bli møre. Ha så i erter og kikereter og stek noen minutter til. Krydre godt med salt og pepper. Ha vann i en kjele, og gi brokkolien et rask oppkok, skyll brokkolien deretter i kaldt vann og la det renne godt av. Hakk bladpersille og gressløk og riv sitronskall. Bland brokkolien sammen med potetblandingen. Tilsett urter og sitronskall og smak til med salt og pepper.
Lag hvit saus slik: smelt smør i en kjele- og rør deretter melet godt inn. Tilsett melk og kok opp mens du stadig rører. Når du har fått en tykk, glatt saus, tilsetter du revet parmesan, revet muskattnøtt, litt cayennepepper, salt og pepper. Bland deretter sausen sammen med potet og grønnsakene.
Stek de potetskivene i smør til de begynner å bli gylne. Krydre godt med salt og litt pepper.
Smør en ildfast form (ca 15 x 25 cm) med smør. Ha potet og grønnsaksblandingen i formen og legg de stekte potetskivene på toppen. Stekes i ca 25 minutter eller til potetene er sprø og gylne. Riv gjerne over litt parmesan i det formen er tatt ut av ovnen.
Leave a Reply