Dette brødet er mykt, saftig og smaker rett og slett nydelig. Det passer utmerket til en salat eller en deilig gryte, eller kan nytes akkurat slik det er – gjerne med godt smør. Nam!
Oppskriften er hentet fra min svigermors kokebok. I den kokeboken har hennes mor samlet sine oppskrifter, så det er nesten som å få en skatt mellom hendene. Jeg har gjort en liten endring på den orginale oppskriften, og har valgt å bruke søtpotet istedenfor vanlige poteter.
Du trenger: (1 brød)
250 g søtpotet, i store terninger
600 g hvetemel
1 pose gjær
1/2 ts salt
3 dl melk
1 ts sirup
1/2 ts vineddik
75 g smør, smeltet
Slik gjør du:
Skrell søtpotet og skjær i terninger. Kok søtpotetbitene til de er møre. Avkjøl litt og mos søtpotetbitene.
Bland mel og salt i en bolle. Varm melk til 37 grader, og tilsett gjær i melken. Ha søtpotetmos, melkeblandingen, smeltet smør, vineddik og sirup i melet og elt godt, minst 10 minutter. Sett til heving til deigen er dobbelt så stor.
Sett en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og sett ovnen på 250 grader. Når stekeovnen er varm, tar du gryta ut av ovnen. Strø et lag mel i bunnen og ha deigen over i gryta. Sett på lokk og la brødet steke nederst i ovnen i 30 minutter. Senk temperaturen til 200 °C. Ta av lokket og stek brødet i 10 minutter.
Når brødet lager en hul lyd når du banker på det, er brødet ferdig. Avkjøl på rist.
Live Kolstad Haanshus says
Jeg lagde dette brødet og det var såååååå godt!!! Akkurat som i beskrivelsen, saftig og rett og slett nydelig:)
Lene Engelstad says
Så utrolig koselig å høre altså 🙂