Jeg elsker ventetid…tiden før man skal gjøre noe man virkelig gleder seg til.. Og adventstiden er jo den ultimate ventetid. Det er utrolig hyggelig med masse tente lys, julemusikk og fine stunder på kjøkkenet for å lage julegodt .. Det er liksom satt av ekstra tid til kos og hygge. Spiselige julegaver er så moro å lage og gi bort! Og så er det veldig hyggelig å få! Jeg hadde tenkt å dele oppskrifter på 3 klassikere; fløtekarameller, brente mandler og sjokoladetrøfler.. men fordi jeg fortsatt ikke er 100 % fornøyd med karamellene, kommer det kun to oppskrifter nå foreløpig..
Sjokoladetrøfler
Du trenger ( til ca 15 stk):
150 g mørk sjokolade
1 dl kremfløte
25 g smør
Oboy
Slik gjør du:
1. Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløte og tilsett smør. Rør til smøret har smeltet. La blandingen så vidt koke og ta av plata. Hell fløteblandingen over sjokoladen, la det stå urørt i 2-3 minutter og rør så godt til blandingen er jevn og blank.
2. La massen stivne i kjøleskapet. ( Gjerne natten over.) Rull så små kuler av sjokoladeblandingen og rull de deretter i oboy. Oppbevares kaldt.
Brente mandler
Du trenger:
300 g mandler
125 g sukker
1.25 dl vann
1 ss smør
frø av en vaniljestang
havsalt
Slik gjør du:
1. Ha mandlene utover et bakepapirkledd stekebrett og rist dem i ovnen i cirka 10 minutter ved 150 grader.
2. Ha så sukker, mandler, vann og frø av vaniljestang i en vid, tykkbunnet kjele. Kok opp mens du rører. Sukkeret vil etter hvert krystalliseres og legge seg som et sukkerlag rundt mandlene. Da er det bare å fortsette med å røre til sukkeret på nytt smelter. Når sukkeret har smeltet har du i smør og rører til alt er blandet godt sammen. Jeg passer på at det fortsatt er noen sukkerkrystaller igjen på mandlene da jeg tar i smøret, for da liker jeg de aller best. Dryss over havsalt og bland inn i mandlene.
3. Pensle et bakepapir med litt nøytal olje og hell mandlene over på papiret. Pass på at du fordeler de godt utover ved hjelp av en gaffel. La de avkjøles på kjøkkenbenken.
4. Oppbevares i lufttett boks eller på et glass.
Leave a Reply