Det var umulig å gå forbi tomatene der de lå i butikken, i alskens nydelige farger. Jeg bare måtte kjøpe. Og jeg bare måtte lage en pai. Nå er det sånn at tomater avgir mye væske og det vil påvirke paien noe. Selv om paibunnen rundt blir sprø og fin, blir bunnen litt mer myk. Men jeg synes allikevel at denne ble veldig god! Du kan selvfølgelig tørke tomatene i ovnen på forhånd ( på lav varme i en del timer) men det ble for tidkrevende for meg. Det jeg valgte å gjøre var å skjære tomatene i to og legge de på et par rene kjøkkenhåndkler. Jeg strødde så over litt salt og lot de ligge mens jeg ordnet bunnen. Jeg tørket av med kjøkkenpapir underveis.
Du trenger: (til 1 pai, form : 28 cm)
650 g søte små tomater, gjerne i ulike farger
Paibunn:
140 g hvetemel
100 g sammalt hvete
150 g smør
1 egg
2 dl kaldt vann
1 liten rødløk
3 egg
3 dl creme fraishe
salt, pepper
fersk basilikum
Slik gjør du:
1. Del tomatene i to og legg de på et par rene kjøkkenhåndkler. Strø over litt salt og la de ligge slik mens du ordner bunnen. Tørk av med kjøkkenpapir underveis. Har du lagd paideigen på forhånd er det fint om tomatene får ligge litt på et håndkle mens du tørker bort tomatsaft og litt av kjernene underveis. Jo mer ubehandlet tomatene er jo mer væske.
2. Lag paideig ved først å blande sammen de ulike meltypene. Smuldre i smøret, gjerne ved å bruke en kjøkkenmaskin. Bland deretter inn egg og vann. Bland alt raskt sammen. Du skal ikke elte for mye. Sett i kjøleskapet en times tid ( eller gjerne over natten)
3. Kjevle ut paideigen og legg den over i formen. Skjær bort overflødig deig. Sett den i kjøleskapet i en halv time. Prikk deigen med en gaffel og legg deretter et bakepapir over deigen, fyll på med tørkede erter og forstek paideigen ved 180 grader i ca 15 minutter. Ta paideigen ut av ovnen, fjern bakepapir og erter.
4. Skjær rødløk i skiver mens paien forsteker. Pisk creme fraishe og egg sammen og tilsett litt salt og pepper.
5. Fyll paibunnen med tomater og rødløk. Spar noen av tomatene. Hell over eggeblandingen og ta på resten av tomatene. Stek til paien eggeblandingen har satt seg, cirka 45 minutter. Dette vil variere fra ovn til ovn. Dryss så over hakket fersk basilikum, litt havsalt og kvern over litt pepper ved servering.
Leave a Reply