Jeg tror jeg kanskje ikke har spist moussaka siden jeg var på jentetur i Hellas når jeg var i 20 årene…Men nå bestemte jeg meg for å lage.. Mannen min har av en eller annen grunn spurt meg flere ganger om jeg kan lage moussaka og når også noen av dere lesere har spurt, ja da var det dags å prøve seg.. Og jeg må si..Jeg likte den veldig godt og det samme gjorde mannen min, så da håper jeg dere gjør det også. Serveres med en deilig, enkel gresk salat.

Vegetar moussaka
Du trenger:
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
1.5 dl kraft / buljong
2 ts oregano
1/2 ts malt kanel
1 laurbærblad
en klype sukker
1 pakke kokte røde linser ( 290 g)
salt, pepper
olje til steking
1 stor aubergine
olivenolje
750 g potet
Hvit saus :
50 g smør
50 g hvetemel
5 dl melk
1/2 ts revet muskatnøtt
ca 150 g ost
2 egg
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 200 grader. Finhakk løk og hvitløk. Varm olje i en kjele og stek løken til den blir myk og blank. Tilsett hvitløk og tomatpure og stek litt til før du tilsetter hermetiske tomater, kraft/buljong, laurbærblad, oregano, kanel, sukker og skylte/avrente linser. La sausen koke i cirka 25 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Mens sausen koker. Skjær aubergine i tynne skiver ( cirka 3 mm tykke ) og legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Ringle litt olivenolje over, krydre med salt og pepper og stek i ovnen i omtrent 20 minutter. Jeg satte på grillelementet de siste 5 minuttene (Følg med om du bruker det!).
3. Skjær potet i tynne skiver og stek de i litt nøytral olje med salt og pepper på begge sider til de er gyldne og fine. Ikke ha for mange poteter i panna om gangen, så du må steke de i flere omganger.
4. Lag så hvit saus: smelt smør og visp inn melet, fortsett så å vispe mens du tilsetter melk. Jeg bruker litt over middels varme på min ovn. Visp til du har en tykk saus. Tilsett revet muskattnøtt, litt salt og pepper. Ta kjelen av plata. Rør inn litt under halvparten av osten. Visp så inn eggene. Du skal nå ha en fløyelsmyk saus.
5. Smør en ildfast form med litt smør. Legg først et lag med tomatsaus. Legg så i skiver med potet og aubergine. Fortsett slik til alt er brukt opp. Hell så ostesausen over og topp med resten av osten.
6. Stekes på 200 grader i cirka 35 minutter.
Leave a Reply