Epleboller med karamell er like godt som det høres ut som! Kombinasjonen epler og karamell som aldri slår feil. Lager du disse bollene når de norske eplene er i sesong, er det et must å bruke disse. Hvis du ikke serverer karamellsausen med en gang kan du varme den forsiktige opp før bruk for å få den flytende igjen.
Du trenger ( 14 boller):
800 g hvetemel
1 pakke tørrgjær
175 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts hjortesalt
4.5 dl melk
150 g smør
ca 500 g epler ( 4-5 epler), i terninger
ca 15 g smør til steking
ca 1 ss kanel
100 g smør, romtemperert
100 g sukker
Karamellsaus:
1⁄2 dl vann
180 g sukker
1⁄2 dl kremfløte
3 ss smør
en klype salt
egg til pensling
Slik gjør du:
Bland hvetemel, gjær, sukker, kardemomme og hjortesalt i en bolle.
Varm melk til cirka 30 grader og bland det sammen med melet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Tilsett små terninger med smør til slutt og elt til du har en jevn og fin deig. Du bør elte i cirka 10– 15 minutter etter at smøret er blandet inn i deigen. Sett til heving.
Skjær eplene i små terninger. Varm ca 15 g smør i en panne og stek eplene sammen med kanel så de blir så vidt møre.
Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevler du deigen til et rektangel (cirka 55 x 35 cm). Smør på et tynt lag med smør over hele leiven, strø over sukker og fordel eplebitene utover. Rull deigen sammen og del opp i biter. Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev bollene, cirka 30 min. Hvis du vil at bollene skal “flyte sammen” som på bildet legger du de litt tettere sammen enn det du vanligvis gjør. Sett ovnen på 225 °C.
Mens bollene etterheves lager du karamell. Mål opp alle ingrediensene slik at de står klare ved komfyren. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør slik at sukkeret blir oppløst. Skru opp varmen, og kok så opp uten å røre. Pass på at ikke sukkeret brenner seg. Den er klar når blandingen har blitt lysebrun. Mens du venter på at blandingen blir klar ; varm fløte i en ny kjele opp til kokepunktet. Rør inn smør i fløten. Ta kjelen med sukkerblandingen av plata og tilsett oppvarmet fløte litt og litt mens du rører godt. Sett kjelen tilbake på plata og la karamellen småputre i cirka 1 minutt før du tar den av plata. Sil om nødvendig. La den avkjøle. Smak til med havsalt.
Pensle bollene med egg og stek til de er gyldne og fine, cirka 15 minutter. ( Dette vil variere fra ovn til ovn.) Server bollene med karamellsaus.
Gunda says
Kan jeg ta karamelsaus opp på oppvarmete boller? Skal jeg lage karamelsaus i den tiden når boller varmes opp?
Lene Engelstad says
Du kan lage sausen når bollene er i ovnen ja og ta den på når bollene er lunkne.