Fylt brød er bare fantastisk godt og passer veldig bra til supper, gryter og ovnsbakte retter. Dette brødet smaker like godt som det ser ut. Et brød du kan lage når du skal kose deg litt ekstra. Jeg har fylt dette med basilikumsmør, men du kan også velge andre urter om du har det tilgjengelig.
Du trenger ( til 2 brød)
1 pakke tørrgjær
0,5 dl lunket vann
1/2 ts sukker
1 ss hvetemel
500 g hvetemel + ca 3-4 ss mel før heving
1/2 ts salt
35 g smeltet smør
3,75 dl melk
Basilikumsmør:
100 g mykt smør
4 fedd hvitløk
1/2 potte basilikum
Egg til pensling
Slik gjør du:
Lag deigen på følgende måte: rør ut gjær, vann, sukker og 1 ss hvetemel i en bolle. Ha over plastfolie og la gjæren stå til heving til du ser gjæren reagerer. (Det vil si at den blir boblende og “tykk”. Dette tar cirka 15 min. )
Bland 500 g hvetemel og salt i en bakebolle. Smelt smør i en kjele, tilsett melk og varm melkeblandingen til cirka 30 grader. Elt melkeblandingen inn i hvetemelet. Bland deretter i den hevede gjæren og elt alt godt sammen i 10 minutter. Dryss over 3-4 ss mel. La deigen heve til dobbelt størrelse.
Lag smøret slik: Finhakk hvitløk og basilikum og bland det myke smøret med hvitløk og basilikum.
Dryss litt mel på bakebordet. Kjevle ut deigen til et rektangel, cirka 55 cm * 35 cm. Smør på basilikumsmøret. Rull sammen slik at du får en lang pølse og del den i to. Bruk en skarp kniv og del hver av pølsene på langs. Tvinn to og to deler sammen slik at du på nytt får to pølser. Etterhev i cirka 30 min. Sett ovnen på 200 grader.
Pensle de etterhevde brødene med egg. Stek brødene i ovnen i 20-25 minutter. Steketid vil variere fra ovn til ovn.
Solveig says
Lene Engelstad. Jeg er en habil gjærbakst-baker. Jeg påstår at det er umulig å kjevle denne deigen hvis man blander kun 500 g hvetemel i den, det er nærmere 700 g som skal til. Både den røren som nå ligger i bakebollen min, pluss andre oppskrifter tilsier at blandingsforholdet i denne oppskriften er på jordet. Det er kjedelig at dere legger ut sånne fine bilder sammen med en oppskrift dere ikke har prøvd ut. Spesielt for uerfarne bakere som holder seg til skriften. Har det gått galt under oversetting av mål fra amerikansk eller engelsk, kanskje?
Lene Engelstad says
Solveig. Rart, denne har vi lagd flere ganger, da vi har brukt den som grunnoppskrift på flere brød. Jeg har ikke måtte tilsette mer mel..
Oversetting fra amerikansk eller engelsk? Oppskriften er hentet fra min søsters svigermor sin gamle oppskriftsbok. Med godkjennelse fra henne om du skulle lure på det også.
MayBritt says
Jeg har bakt denne oppskriften nå, og brødene ser helt lekre ut! Jeg bor i USA, på samme høyde som Galdhøpiggen, jeg måtte tilsette litt ekstra mel, kanskje en halv kopp. Ellers fungerte alt fantastisk! Servere brødene med den italienske pasta fagiole suppen!
Lene Engelstad says
Hyggelig å høre at du likte de:)
Ine says
Trengte mer mel jeg også..men ellers gleder jeg meg til å smake på dette som dufter så herlig her.
Lene Engelstad says
Hei!
Ja vet du,jeg har faktisk ikke tenkt på at jeg har tilsatt noen spiseskjeer mel på toppen av deigen før heving, 30-50 g tror jeg.. Skal se litt nærmere På dette! Takk for tilbakemelding og håper du ble fornøyd med resultatet 🙂
Hedda | Tenk Koffert (.com) says
Dette ser godt ut! Skal testes! Takk for flott oppskrift.
Lene Engelstad says
Ja så gøy- håper du liker det 🙂
JennyK says
Gleder meg til å prøve! Men trenger litt mer forklaring hvordan du deler og tvinner for å få den som på bild! 🙂
Lene Engelstad says
Når du har og smurt på basilikumsmøret ruller du sammen rektangelet mot deg, slik at du får en lang rull. Del den i to, på midten. Da har to ruller. Så tar du den ene rullen og deler den på langs. Slik at du får to lange, smale deler. Så kan du tvinne de to delene sammen. Da har du fått ett flettebrød. Gjør det samme med den andre pølsen, slik at du får to flettebrød. Si i fra om det fortsatt er uklart 🙂
Lise says
Fantastisk godt brød. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, og det ble helt perfekt. Kommer garantert til å lage dette flere ganger. Takk for mange gode og spennende oppskrifter.
Lene Engelstad says
Så herlig å høre!!
Ella says
Takk for super oppskrift!
Lene Engelstad says
Takk for tilbakemelding 🙂