Har du prøvd å lage hjemmelagde marshmallows? Det er ikke vanskelig, og passer perfekt på kakefatet til jul, som vertinnegave, eller til festlige anledninger. Disse er silkemyke og smaker deilig søtt av bær. Frysetørkede bær får du for eksempel tak i på helsekosten.
Denne oppskriften er ikke vegetarisk da den inneholder gelatin.
Du trenger: (form 12×25 cm)
smør til å smøre form
melis til å strø i formen
20 g frysetørkede bær, for eksempel halvparten blåbær og halvparten bringebær.
4 gelatinplater
1 dl vann
130 g sukker
75 g lys sirup
1 ss glukose
1 eggehvite
1 ts vaniljeekstrakt
Slik gjør du:
Smør en brødform med smør og strø over med melis. Snu brødformen på hodet for å få bort overflødig melis. Bruk en blender og kjør de frysetørkede bærene til de er helt knuste. Bruk en finmasket sil og sil de knuste bærene slik at du får helt fint støv. Legg gelatinplatene i vann, og pass på at gelatinplatene er helt dekket av vann. Ha 1 dl vann, sukker, sirup og glukose i en kjele og kok opp. Rør slik at all sukkeret løses opp. Skrur du opp varmen når all sukkeret er løst opp og la væsken koke UTEN å røre. Bruk et termometer og vent til blandingen er 110 C, og ta av plata. Ta gelatinplatene opp av vannet og klem ut mest mulig vann. Ha gelatinplatene i den varme sukkermiksen og rør til gelatinplatene er oppløst. Ha deretter sukkerblandingen og eggehvite i en kjøkkenmaskin og visp til blandingen er tykk og “fluffy”,cirka 10 minutter på høy hastighet. Helt på slutten har du i bærstøvet og vaniljeekstrakt. Hell blandingen rett i en brødform. Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet over natta. Strø melis over marshmallowsen, skjær lang kanten på brødformen med en skarp kniv for å få ut marshmallowsen. Del i biter. Oppbevares i lufttett boks.
Mia says
Jeg må innrømme at jeg syns det er dumt at dere legger ut oppskrifter med gelatin når bloggen (og boken) deres handler om vegetar kosemat… Gelatin er jo ikke vegetarisk. Jeg skjønner at dere ikke er vegetarianere (og er kjempeglad for at dere deler oppskrifter på så mye god vegetarmat!), men å kalle mat “vegetar” når den ikke er det kan skape dumme misforståelser. I det minste marker oppskriften med IKKE-vegetarisk, eller noe sånt..?
Lene Engelstad says
Vi tar absolutt til oss denne tilbakemeldingen. At oppskrift med gelatin kom i boken er en feil og på bloggen skal vi, om vi legger ut oppskrift med gelatin, markere den med “ikke-vegetarisk”.