“Mye bedre enn brødet vi kjøper!” sa 5 åringen min spontant når han spiste dette brødet. Det var en fin fin tilbakemelding! Eltefritt grytebrød er så enkelt å lage!Ingen varming av væske, elting eller utbaking. Det eneste du trenger er å huske å sette deigen kvelden før du skal ha det, så lager det seg nesten selv.
Du trenger:
300 g sammalt hvete, finmalt
200 g hvetemel
1 ts salt
50 g linfrø
50 g sesamfrø
1/2 ts gjær
5 dl kaldt vann
Slik gjør du:
1. Bland hvetemel, sammalt hvete, salt, linfrø, sesamfrø og gjær i en stor bolle. Tilsett vann og rør raskt sammen. Deigen skal være litt klissete. Dekk over bollen med plastfolie. La den heve på kjøkkenbenken i ca 12 t.
2. Dryss godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over og bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mel slik at deigen blir mindre klissete. ( Det er mange videoer på youtube som viser denne prosessen om du blir usikker.) Legg deigen tilbake i bollen med brettsiden ned og etterhev i cirka 1 time.
3.Bruk en jerngryte med lokk ( ca 3.6 l / 23 cm) og sett den nest nederst i ovnen mens du varmer opp ovnen til 250 grader.
4. Ta den varme gryta ut av ovnen, dryss litt mel i bunnen og hell i deigen. Sett på lokket og stek i omtrent 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i cirka 15 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn. Når brødet har en gylden skorpe og gir fra seg en hul lyd når du banker på det under er det ferdig.
Leave a Reply