Jeg elsker å sette meg ned foran et bord med masse små skåler fylt med grønnsaker i ulike varianter, couscous, varme pitabrød og deilige dressinger… Også er det bare å blande på tallerkenen- og spise av hjertens lyst. Vi har tre små barn- og pita med grønnsaker er veldig populært.. Det er så enkelt også- bare skjær opp masse forskjellig og la alle plukke det de selv har lyst på. Det er ikke så viktig om alt passer sammen! Noen ganger er det litt deilig med noe ekstra godt i pitabrødene.. slik som her. Det tar litt ekstra tid, men er verdt det når du har mulighet til det!
Oppskrift på gresskarhummus – som var utrolig god- er hentet fra boka “The forest feast”- en artig og litt annerledes kokebok, med mange ulike vegetariske menyer.
-Linda-
Du trenger:
Couscous:
1/2 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 dl couscous
2 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
100 g erter
1 neve frisk mynter, finhakket
god olivenolje
salt og pepper
Til gresskarhummus:
1/2 flaskegresskar
1 boks kikerter
60 ml olivenolje
1 ts paprika
1/4 ts salt
2 hvitløksfedd, presset
saft fra en sitron
Yoghurt med agurk og mynte:
1/2 beger gresk yoghurt, naturell
1/2 agurk
2 ss sitronsaft
1 ts hel kummin
1 neve frisk mynte, finhakket
olivenolje
salt og pepper
1 ss olivenolje
1 raus neve mandler
salt
pitabrød
Grønnsaker som eksempelvis agurk, avokado, erter, gresskar
Slik gjør du:
Start med å lage gresskarhummus: Sett ovnen på 220 grader. Skjær flaskegresskaret på langs, og fjern kjernen. Smør olivenolje på en stekeplate kledd med bakepapir. Legg begge halvdelene med snittflaten ned. Bak i ovnen til gresskarkjøttet er mørt, ca 30-40 minutter.
(Den ene halvdelen bruker du til hummus, den andre halvdelen skjærer du i terninger og har det som tilbehør)
I mens lager du couscous: Finhakk løk og hvitløk. Kok opp vann og buljong og la ertene få et kjapt oppkok. I mens steker du løk og hvitløk i litt olje i en ny kjele til løken er myk og blank. Ha i couscous og rør godt om. Hell over det kokende vannet og ta kjelen av plata. La deretter couscousen trekke. Bland inn finhakket mynte, ringle over med god olivenolje og smak til med salt og pepper.
Lag yoghurt dressingen slik: Del agurken på langs og skrap ut innnmaten. Riv deretter på et rivjern. Rist hel kummin i en tørr stekeplate. Når det dufter krydder, tar du av plata og bruker en morter til å lage malt krydder. Finhakk mynte. Bland yoghurt, agurk, sitron, kummin og mynte. Ringle over olivenolje og smak til med salt og pepper.
Når flaskegresskaret er ferdig: avkjøl litt og ha kjøttet i en food processor sammen med kikerter, olivenolje, paprikapulver, salt, hvitløk og sitron. Kjør til du får en glatt blanding.
Varm olivenolje i en panne. Stek mandler i noen minutter til de er gylne, sammen med litt salt. Grovhakk mandlene når de er litt avkjølt.
Stek pitabrød etter anvisning på pakken. Skjær grønnsaker i biter: eksempelvis agurk og avokado. Del den andre gresskar halvdelen i biter.
Server pitabrød med couscous, gresskar hummus, yoghurt dressing, hakkede mandler og grønnsaker.
Leave a Reply