Det er snart tid for julebord, vennelag og hyggelige førjuls-sammenkomster. Mange av dere følgere ønsket et innlegg på tapas og her kommer det! Du får oppskrift på: stekte amandine poteter med maldonsalt, aromasopp med balasamico, marinert squash med mozzarella, butterdeigssnurrer med parmesan og ristet brokkolisalat med aspargesbønner med nøtter. Skikkelig snadder!

Vegetar tapas
Aromasopp med balasamico
Her kommer oppskrift på kjempe gode, møre aromasopp med hvitløk og kremet balsamico. Så enkelt å lage og så smaksfullt.

Aromasopp med balsamico
Du trenger ( 4 personer):
600 g aromasopp
5 små fedd hvitløk
1 ss kremet balasmico
salt
frisk gressløk
smør til steking
Slik gjør du:
1. Børst soppen.
2. Varm smør i en stekepanne. Stek først kun soppen i noen mintter, før du tilsetter finhakket hvitløk og balsamico. Stek til soppen er mør. Smak til med salt. Rør inn finhakket gressløk. Serveres varme.
Stekte amadine poteter med maldonsalt
Det finnes vel knapt et tapasbord uten deilige poteter. Her kommer oppskrift på stekte amandine poteter, sprø og gyldne på utsiden og myke innvendig.

Stekte amandine poteter med salt
Du trenger ( 4 personer):
5 store amandinepoteter
smør til steking
maldonsalt
Til servering: aioli om ønskelig
Slik gjør du:
1. Vask potetene. Del de i passende store biter og kok potetene til de begynner å bli møre. ( De skal stekes ferdig etterpå, så de kan fortsatt ha litt koketid igjen når du tar dem.)
2. Varm smør i en stekepanne og stek potetene til de er gyldne og fine. Smak til med maldonsalt. Serveres varme, med aioli om ønskelig.
Marinert squash med mozzarella
Denne retten fikk jeg servert hos min storesøster og min svoger. Squashen blir syrlig og frisk og passer perfekt med myk, deilig mozzarella og finhakket gressløk. Kan anbefales på det sterkeste! Retten serveres opprinnelig med burrata ost, men mozzarella er nok enklere å få tak i for de fleste.

Marinert squash med mozzarella
Du trenger ( til 4 personer):
1 squaash
3 ss hvitvinseddik
4 ss extra virgin olivenolje
salt
2 mozzarella
gressløk
Slik gjør du:
1. Skjær squash i tynne skiver. ( Bruk gjerne et mandolinjern). Legg de i en bolle og ha over hvitvinseddik og olivenolje. Dryss over litt havsalt. Bland alt forsikitg sammen med hendene. La squashen marineres i 45-60 minutter.
2. Legg squashen over på fat. Riv biter av mozzarellaen og legg over. Dryss over litt havsalt og topp med finhakket gressløk.
Butterdeigssnurrer med parmesan
Dette er enkle, raske butterdeigssnurrer som er ferdig på 1-2-3 og som er crunchy og deilige å spise. Du kan også bruke annen ost enn parmesan om du ønsker det.

Butterdeigssnurrer med parmesan
Du trenger ( til 8 stk/ 4 personer):
2 butterdeigsplater
25 g parmesan
1 egg
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 grader. Legg butterdeigsplatene til tining.
2. Kjevle ut hver plate til cirka 20 * 16 cm. Skjær hver plate i 4 på langs, slik at du får 4 strimler per plate.
3. Finriv parmesan og ha litt på hver strimle. Tvinn hver av strimlene. Det er bare å dytte parmesanen på plass i igjen om det faller ut.
4. Legg strimlene på et stekebrett og pensle med egg over hele butterdeigssnurren.
5. Stek til de er gyldne og fine, i 12-15 minutter.
Ristet brokkolisalat med aspargesbønner med nøtter
Dette er en fantastisk salat, som ligger ute på bloggen fra før og som også er med i kokeboka vår. Salaten har så mye smak og deilig tekstur, så denne er en favoritt, sommer som vinter.

Ristetbrokkolisalat med aspargesbønner med nøtter
Du trenger:
1 brokkoli
2 ss olivenolje
salt
skall av 1⁄2 sitron
2 pakker aspargesbønner (ca 250 g), delt i to
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
smør til steking
2 ss pinjekjerner
2 ss pistasjnøtter
2 ss sesamfrø
20 g parmesan
2 ss sitronsaft
salt og pepper
extra virgin olje
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 225 grader. Skyll og del brokkoli i buketter, og skjær deretter brokkolien i skiver. Bland brokkoli med olivenolje og en god klype salt. Fordel på et stekebrett med bakepapir, og bak brokkolien i ovnen i cirka 10–15 minutter til den er så vidt mør. Ta brokkolien ut av ovnen, og riv over sitronskall.
2. Mens brokkolien er i ovnen: Skyll og rens aspargesbønner. Kok i cirka 2 minutter, og avkjøl deretter i isvann. Del bønnene i to, og finhakk sjalottløk og hvitløk. Smelt litt smør i en panne og stek løk og hvitløk i et minutt. Ha deretter i bønnene og stek raskt sammen med løken.
3. Rist pinjekjerner, pistasjnøtter og sesamfrø i en tørr stekepanne, mens du stadig rører i cirka 3 minutter. Pass på så nøttene ikke brenner seg. Kjør de i en blender til nøttene er helt fint hakket.
4. Bland brokkoli, aspargesbønner og nøtteblandingen i en bolle. Riv over parmesan, bland i sitronsaft og smak til med salt og pepper. Ringle over god extra virgin olje før servering.
Har dere åpnet gartneriet for sesongen?