Det er nesten ingenting som slår rykende ferskt, hjemmebakt brød til frokost! Lager du et eltefrittt brød er det ikke store innsatsen du må legge i selv. Det eneste du må gjøre er å sette deigen kvelden før og du kan ved noen enkle grep dagen etter spise fantastisk godt brød; saftig og deilig inni, med sprø skorpe utenpå.
Tid: ca 15 t
Antall: 1 brød
Du trenger:
600 g hvetemel
200 g sammalt hvete, finmalt
80 g solsikkekjerner
2 ts salt
0.5 ts tørrgjær
7 dl vann, kaldt
Slik gjør du:
1. Bland hvetemel, sammalt hvete, salt, solsikkekjerner og gjær i en stor bolle. Tilsett vann og rør raskt sammen. Deigen skal være litt klissete. Dekk over bollen med plastfolie. La den heve på kjøkkenbenken i ca 12 t.
2. Dryss godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over og bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mel slik at deigen blir mindre klissete. ( Det er mange videoer på youtube som viser denne prosessen om du blir usikker.) Legg deigen tilbake i bollen med brettsiden ned og etterhev i ca 1 t.
3.Bruk en jerngryte med lokk ( ca 26 cm) og sett den nest nederst i ovnen mens du varmer opp ovnen til 250 grader.
4. Ta den varme gryta ut av ovnen, dryss litt mel i bunnen og hell i deigen. Sett på lokket og stek i ca 45 minutter. Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn. Når brødet har en gylden skorpe og gir fra seg en hul lyd når du banker på det under er det ferdig.
Leave a Reply