I dag fikk jeg veldig lyst på burger -med skikkelig gode burgerbrød. Hver gang jeg lager burgerbrød, pitabrød eller tortillalefser selv tenker jeg at jeg aldri mer skal kjøpe.. altså hjemmelagde er jo så utrolig mye bedre. Lag heller en stor deig og frys ned, så kan du ta opp ved behov. Vel verdt jobben!!Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle plassere denne oppskriften på bloggen.. den hører liksom ikke hjemme noen steder..Men siden hamburgerbrødene jo passer under kategorien “brød”, så havner den her.
Kos deg med hjemmelaget burger!
-Linda-
Du trenger :
Burgerbrød (ca 12 stk)
500 g potet (uten skall)
600 g hvetemel + mel til utbaking
200 g sammalt hvete
1 pakke tørrgjær
4,5 dl h-melk
2 ss olivenolje
1 ts sirup
litt salt
egg til pensling
sorte sesamfrø eller nigellafrø
Burger: (ca 6 stk)
olje til steking
100 g ukokt quinoa
2 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
2 bokser svarte bønner
4 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ts ketchup
60 g brødkrumme
2 egg
litt sitronsaft
litt cayennepepper
salt, pepper
Urtemajones:
300 g creme fraiche
140 g majones
4- 5 ss finhakkede urter; for eksempel gressløk og bladpersille
3 ts sitronsaft
salt og pepper
Ferske kløverspirer eller andre spirer
rødløk
søte tomater
Slik gjør du:
Lag burgerbrød først:
Skrell poteter, vei opp slik at du har 500 g og kok potetene møre. Mos deretter potetene og la de avkjøles til romtemperatur. Varm opp melk til ca 37 grader. Bland inn sirup. Ha mel, gjær og salt i en bolle. Elt deretter potetene, melk og olje inn i melblandingen. Elt i ca 10 minutter og sett til heving til dobbelt størrelse. (I mens deigen hever kan du lage majonesen og burgerne)
Når deigene er ferdighevet, deler du deigen i 12 like store boller (Du kan selvfølgelig lage flere eller færre avhengig av hvor store du ønsker de) Legg de på et stekebrett kledd med bakepapir, press de litt flate og la de etterheve under et rent kjøkkenhåndle i ca 30 minutter. Pensle med egg og strø over med sorte sesamfrø eller nigellafrø. Stekes på 200 garder i ca 15 minutter.
Lag urtemajonesen slik: Finhakke urter. Bland sammen creme fraiche og majones, og bland deretter inn urter. Smak til med sitron, salt og pepper.
Kok quinoa etter anvisning på pakken sammen med grønnsaksbuljong og 2 dl vann. Sett til side.
Skyll bønnene i kaldt vann og la det renne godt av. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Stek løken i litt olje til løken er myk og blank, og tilsett deretter hvitløk og ketchup og stek i et minutt til. I en blender blander du den kokte quinoaen, bønner, løkblandingen, brødkrumme, litt presset sitron, egg, salt og pepper. Kjør til en ganske jevn masse. Form burgere, legg de på et fat og sett de kaldt i kjøleskapet i minst en halv time. Stekes så i olje på middels sterk varme.
Topp burgeren med urtemajonesen, ferske spirer og tynne skiver av rødløk og tomater.
Jannicke Voyne says
Disse burgerne er kjempegode – og veldig lette å jobbe med (forme og steke)!
Jeg hadde ikke ingredienser til urtemajones, så lagde avokadokrem i stedet (fant oppskrift på det et annet sted på bloggen deres) – det passet også veldig bra 🙂
Tusen takk for mange deilige oppskrifter
Lene Engelstad says
Å så koselig å høre!! Tusen takk 🙂
Margrete says
Hvor mye er en boks svarte bønner?
Lene Engelstad says
Hei! Ca 290 g per boks.